Mantelzorgwoning vergunningvrijDe bouw van een mantelzorgchalet of mantelzorgwoning is vergunningvrij. U moet dan wel rekening houden met een aantal regels. Deze regels zijn zeer eenvoudig en zijn vergelijkbaar met de regels voor de bouw van een tuinhuis of garage. U heeft daarvoor immers ook geen bouwvergunning meer nodig. Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woonruimte op uw eigen erf waarin u iemand kunt laten wonen die u verzorgt. Bent u de mantelzorger? Dan staat de woning als bijgebouw op het terrein van de persoon die u verzorgt.

Regels Mantelzorgwoning vergunningvrij bouwen

De belangrijkste regels op een rij als u een mantelzorgwoning vergunningvrij wilt laten bouwen:

  • De mantelzorgwoning moet voldoen aan de regels die opgenomen zijn in het Bouwbesluit. Hierin staan regels ten behoeve van veiligheid, milieu en gezondheid.
  • De mantelzorgwoning staat op het terrein van uw eigen huis (of op het terrein van de persoon die mantelzorg van u ontvangt als u de woning betrekt).
  • Op basis van de grootte van uw terrein en andere bijgebouwen, geldt er een maximale oppervlakte voor uw zorgchalet.
  • Er mag slechts één huishouden in de mantelzorgwoning wonen, bestaande uit maximaal twee personen. Ten minste een van de twee personen ontvangt of verleent mantelzorg.
  • Eindigt de mantelzorg dan mag de woning niet langer als zodanig gebruikt worden. Zorg in dat geval voor de ontmanteling van het zorgchalet. Verwijder bijvoorbeeld de badkamer en keuken.
  • De leefruimte is beperkt tot de begane grond van het zorgchalet.

Let op: heeft u een garage in uw tuin staan die u wilt laten ombouwen tot mantelzorgwoning? Dan gelden de regels voor de omvang van de mantelzorgwoning niet. Datzelfde geldt als u een verplaatsbare mantelzorgwoning kiest en buiten de bebouwde kom woont.

Gemeente op de hoogte stellen van bouw mantelzorgwoning

Als u een mantelzorgwoning wilt laten bouwen, hoeft u dit niet te melden bij de gemeente. U heeft immers geen vergunning meer nodig. Als de gemeente twijfelt over de zorgvraag van de persoon die mantelzorg ontvangt, mogen zij wel vragen naar een verklaring van een huisarts, wijkverpleegkundige of andere sociaal-medisch adviseur.

Chaletbouw Wernsen ontzorgt

Bent u benieuwd of u voldoet aan de regels die gelden voor de bouw van een mantelzorgwoning? Neem dan vrijblijvend contact op met Chaletbouw Wernsen. Naast advies kunnen wij u ook alle regelzaken uit handen nemen. Mocht er bij uitzondering toch een vergunning nodig zijn, dan vragen wij deze direct voor u aan. Dit is bijvoorbeeld het geval als u in een monumentaal pand woont.

Contact met Wernsen Chaletbouw


Bij Chaletbouw Wernsen is vrijblijvend ook echt vrijblijvend! Kom daarom gerust naar ons toe met uw vragen over het kopen van een mantelzorgwoning. U kunt ons vrijblijvend bereiken op 0341 - 773 173 of maak gebruik van ons contactformulier.

Bezoekadres
Koningsbergenweg 19
3771 NS Barneveld
Routebeschrijving

Neem contact met ons op

© 2021 - Alle rechten voorbehouden - Wernsen Chaletbouw